Tutorial / Manual

Vraćanje kilometraža – saveti

Drage kolege,  u skladu sa pitanjima koje nam često postavljate rešili smo da napišemo kratki tekst na ovu temu ne bi li Vam koliko toliko približili i pojasnili neke pojmove kada je u pitanju ova popularna oblast auto elektronike. Pojavom opšte poznatih alata poput vcds-a, fiat km-a , opcom-a i sl. vraćanje kilometraža za određeni broj vozila je postalo  krajnje jednostavan posao, međutim na osnovu dosadašnjeg iskustva možemo vam potvrditi da je vraćanje kilometraža sve samo ne jednostavan posao te iz tog razloga napominjemo da sve informacije koje ćete naći na ovom sajtu i dalje u tekstu koristite isključivo na sopstvenu odgovornost. Pa krenimo polako …

Često nas pitate a jel može na tom i tom vozilu sa tim alatom da se vrati kilometraža, odmah da pojasnimo , nikada vam nećemo dati odgovor na ovakvo pitanje. U auto elektronici vraćanje kilometraže često nema veze sa godištem , pa ni samim modelom automobila, već isključivo zavisi da toga koja je npr. tabla ugradjena u određeni model ili eprom čip što opet dalje implicira da li ćete moći auto odraditi preko obd II konektora ili će vam ipak za promenu kilometraže trebati malo više vremena.

 Strogo savetujem , nemojte pokušavati da vratite kilometražu ukoliko niste sigurni da to možete bezbedno da uradite. Često mi se u praksi dešavalo da se nestručnim rukovanjem napravi mnogo veća šteta nego eventualna korist, naročito izbegavajte EDC17 ECU jer su jako osetljivi i bolje ih prepustite profesionalcima. Nekada se podatak o kilometraži čuvao samo na jednom mestu uglavnom u epromu u tabli automobila, danas da bi ste promenili kilometražu morate da je promenite najmanje na 2,3,4 mesta kako bi bila uspešna i u tom smisli su se naročito pokazali komplikovanim Mercedes i Bmw autmobili . Primera radi na Mercedesu možete relativno lako korigovati kilometražu unapred ali unazad bez većeg stručnog znanja jako teško pogotovo što vam za vraćanje km u ključu trebaju i posebni alati. U tom slučaju možete pokušati da doterate kilometražu na 999999km voziti auto 15-20km kako bi izašao iz servis moda, a onda ponovo korigovati unapred na željenu vrednost. Ovaj trik je po meni ubedljivo najlakši kada je u pitanju ovaj brend a može se primeniti i na sve ostale za koje imate alate za korigovanje kilometraže unapred. Kada su u pitanju francuski automobili skoro je neminovno da morate da skidate tablu. Zlatno pravilo je , prilikom svakog rada na elektronici automobila , UVEK ali apsolutno UVEK napravite rezervne kopije dump, hex, mape šta god je sve potrebno kako bi ukoliko dođe do neželjenih situacija mogli da se vratite na početak. U prodajnoj sekciji sa softwerom možete naći neke od najpopularinijih programa za ove namene i u okviru svakog boljeg programa naći ćete koji eprom je potrebno da reprogramirate kako bi uspešno vratili kilometražu. Savetujem da kada god možete skinete originalni obično eprom čip , nađete isti takav (neki od popularnijih se takođe nalaze u prodajnoj sekciji pod “transponderi i epromi”) i njega reprogramirate a originalni koji je bio ostavite sa strane za svaki slučaj ako nešto ne krene u željenom pravcu. Poenta je da ste na ovaj način prilično sigurni da iako nemate previše iskustva ne možete napraviti veću štetu. Tehniku koju sam opisao iz mnogo razloga koriste i dosta iskusniji majstori te ih se ni vi nemojte stideti.I za kraj još da napomeno kada krećete da radite kilometražu dobro se naoružajte strpljenjem , alatom, a onda i softwerima jer ćesto se dešava da sa jednim softwerom možete da uradite jedno a sa drugim drugo vozilo te dok se malo ne ispraksujete trebaće vam vremena.